You are on page 1of 1

TITLE: Haziq Baihaqi

Benar kata orang, hidup ni penuh dengan benda-benda yang kau tak sangka akan
terjadi. Penuh dengan suka dan duka, penuh dengan memori dan kenangan yang kadangkadang kau terfikir kenapalah benda tu belalu dengan cepat. How you wish it would never
ends. To be honest, never in my wildest dream I would ever imagined myself teaching
primary school hahaha. Lebih-lebih lagi terjumpa dengan pelajar yang menjadi err favorite?
Haha bukan niat pilih kasihkah n whatsoever dont get me wrong saya ni sebenarnya jenis
benci budak. Bukan apa saya benci bising, kenakalan dan benda-benda yang seiringan dan
sejalan dengannya. Thats was my perception before.
Semuanya berubah setelah masuk program 5A dalam genggaman dan ditugaskan
jadi guru pembimbing UPSR. Semua guru pakar dari sekolah rendah Tawau turun padang
ajar kami dedahkan kami cara dan teknik menjawab. Memang gila-gila mantaplah. No
wonder Tawau selalu ranking no 1 kalau UPSR!. Bila fikir balik, imbas balik I couldnt believe
myself betapa rapatnya saya dengan budak Haziq Baihaqi tu haha. Macam adik sendiri
sudah. Idk begitu rupanya perasaan ada adik haha. Being the bongsu in the family, I never
know how it feels to have younger bro/sis mungkin sebab tu kali saya rapat dengan si haziq.
Program ni sebenarnya macam program mentor-mente. Setiap mentor (which is us)
akan mempunyai 4 orang mente untuk dijaga dan jadikan pelajar 5A UPSR(kununlah haha).
Masa mula-mula tengok nama-nama mente tu, haziq bukan pun mente saya. Saya jumpa
dia masa hari suai kenal dan pembahagian mentor-mentee dan masa tu aku hanya jumpa 3
orang mente yang originally disusun memang aku punya. Satu lagi tarik diri. So aku kena
pilih yang datang secara sukarela ni dan situlah aku nampak budak kecik pakai songkok
dengan tag nama besar H A Z I Q and I was like hm bolehlah comel sini kau jadi mente saya
hahhaahha.
Mula-mula masuk kelas tu malu-malu lagi dia sopan konon. Setelah perlahan-lahan sesi
demi sesi berjumpa bercerita dan sebagainya barulah keluar nakalnya, bisingnya hahaha
ingat lagi dia cerita pasal masalah kencing; masa dia kecil bout 2 years and I laughed and
he said sir ni jahat hahahha and paling best jaga diorang tidur di asrama (ada harinya
diorang bermalam) idk why I like that thing jaga budak haha meanwhile all the guru
pembimbing especially guys hate it haha. Siok apa jaga budak-budak bermalam rasa mcm
cikgu yang jaga camping hehe
Dipendekkan cerita, hes one of the best things that ever came to my life. And I miss
him. A lot.